Jaarprogramma
... praktisch jaarprogramma voor mensen die ervaring hebben met Geweldloze Communicatie en hier tot in de diepte dagelijks vorm aan willen geven.


Duur: 10 zondagen, 2 zaterdagen en vrijdagavonden (onderdeel van 2 weekenden)

Aantal: 6 - 16 personen

Tijd: Elke dag duurt van 10.00u. - 16.00u. (m.u.v. de weekenden)

Waar: De losse dagen: Parktoren Arnhem, Stationstraat 20 Arnhem (naast station) De weekenden: Groepsaccommodatie van Alike Hartog in Neerrijnen. Meer info: Klik hier.

Wanneer: Kijk in de agendaDe Lifestyle past bij jou als je:

 • Bereid bent om zelfonderzoek te doen.
 • Ervaring hebt met Geweldloze Communicatie (tenminste 10 dagdelen).
 • Graag wil 'samen leven', vanuit verbinding met jezelf, verbinding met de ander en verbinding met de wereld.
 • Wil werken aan je identiteit en runnen van je 'business' (of dat nu een huishouding, eigen bedrijf of project bij je werkgever is).
 • Onderzoek wil doen naar jouw spiritualiteit, relaties en affectiviteit.
 • Houdt van beweging en/of lichaamswerk.
 • Meer wil leren over besluitvorming in groepen, co-creatie en sociale verandering.

 

Samenvatting

In 'De Lifestyle' staan 3 grote thema's centraal. 

 • Verbinding met jezelf
 • Verbinding met de ander
 • Verbinding met de wereld
Aan elk thema besteden we 4 dagen. De rode draad die door de thema's loopt is verbinding. Als je dit programma gaat doen, ga je het pad op van verbinding, verbinding met wat er in je leeft, met wat je voelt, met wat je wezen nodig heeft. Niet alleen om te overleven, maar juist ook om te leven. Van noodzaak en verplichting, naar vrije keuze en ontspanning.  Langzaam wordt helder wat waardevol is voor jou in je leven. En hoe je dit in de praktijk brengt.

Een vervolgstap in het programma is helder krijgen hoe je jezelf kan zijn en tegelijkertijd in contact kan zijn met anderen om je heen en de hectische wereld waarin je leeft. Je creëert heel praktisch wat je nodig hebt om je heen, samen met anderen. Je leert op een gestructureerde en daardoor ontspannen manier problemen en conflicten oplossen.

De laatste dagen in het programma gaan over identiteit, sociale actie en samen vieren. We besteden aandacht aan hoe je je identiteit kan neerzetten en gebruiken om concrete dingen te doen in de wereld. Het laatste weekend is het tijd om te vieren, genieten, samenzijn, samen koken en wie weet dansen.  

Werkwijze
Het hele jaar werken op basis van het model van Geweldloze Communicatie. Alle oefeningen, meditaties, lichaamswerk, gesprekken en rollenspellen doen we op basis van Geweldloze Communicatie. 
80% van de tijd besteden we aan concrete oefeningen en 20% van de tijd zal bestaan uitleg van theorie. Verder is er tussen de dagen in tijd voor zelfstudie en krijg je een lijst met boeken om te lezen.


Resultaten
 • Diep verankerde ontspannen verstandhouding met jezelf.
 • De vaardigheid om je keer op keer met jezelf te verbinden, no matter what!
 • Je geeft praktisch vorm aan spiritualiteit in je leven.
 • Je hebt concrete vaardigheden geleerd hoe je intimiteit en diepgang in relaties kan brengen.
 • Je bent onderdeel geworden van een inspirerende jaargroep en netwerk.
 • Je hebt vertrouwen gekregen in jouw verbinding met anderen en de wereld.
 • Je geeft heel praktisch vorm aan je identiteit en business.
 • Je kan conflicten van anderen helpen voorkomen en oplossen.
 • Je weet van wanten als het gaat om besluitvorming in groepen, co-creatie en samenwerken.
 • Het vieren en rouwen is verweven met je leven.

Programma

Verbinding met jezelf
Dag 1 en 2: Verbinding met je lichaam 
De eerste dag gaan we aan de hand van meditaties en lichaamswerk contact maken met verschillende lagen in onszelf.  We proberen contact te maken met diepe overtuigingen, gevoelens en behoeften. Daarnaast is er uiteraard tijd om elkaar te leren kennen en samen te zijn. 

Dag 3: Kernovertuigingen
Onze overtuigingen bepalen een groot deel van onze (on)bewuste keuzes. Als je overtuigd bent dat het goed is om als gezin aan tafel te eten, dan zal je al gauw eisen dat iedereen aan tafel komt zitten, in plaats van dat het een verzoek is waar meerdere antwoorden op mogelijk zijn. In deze workshop gaan we een aantal bestaande (kern)overtuigingen onderzoeken en een aantal nieuwe (kern)overtuigingen in het leven roepen, die kunnen werken als affirmatie in je werk en leven. 

Dag 4: Zelf-Empathie
Deze dag is om stil te leren worden. Eerst zullen we een aantal geleide meditatie oefeningen doen, waardoor je een structuur leert kennen om stil te staan bij gedachten, gevoelens en behoeften. Dit noemen we ook wel zelf-empathie. In de middag kan je zelf gaan oefenen om je dit proces eigen te maken. Een krachtig proces om tot jezelf te komen, dat je ook in de hectiek van alledag kan gaan inzetten.  


Verbinding met de ander
Dag 5: Ik en de ander
Oefenen oefenen en nog eens oefenen van situaties waarin de ander iets doet of zegt wat jou raakt of andersom. We zullen deze dag veel rollenspellen doen. Ook zullen we werken met het thema boosheid en frustratie. Wat doe je als je als boosheid en frustratie (en vaak onderliggende gevoelens) samenwerking blokkeren? Hier gaan we deze dag mee aan de slag.

Dag 6: Affectiviteit
Aan de hand van lichaamsgerichte oefeningen, zullen we contact maken met onszelf en elkaar. Je kan specifiek worden in verzoeken naar de ander als het gaat om aanraken of aangeraakt worden. Daarin wordt van je gevraagd dat je goed aangeeft wat je nodig hebt: uitdaging, veiligheid, vertrouwen, ruimte, zachtheid etc. etc. 

Dag 7: De kracht van samenwerken
Besluitvorming in groepen is iets wat je onder de knie wil krijgen als je houdt van samenwerking en co-creatie. Ook als je flow en voortgang wil. Deze dag leer je een model kennen dat je kan toepassen in elke groep, organisatie of gezin. Het model heet BMW: Besluitvorming Minste Weerstand. Meer informatie over de voordelen van dit model vind je: hier.


Dag 8: Verbindende Feedback 
Feedback geven is een kunst, geen kunstje! 'Feedback geven oude stijl' betekent vaak de ander vertellen wat hij/zij kan verbeteren of wat hij/zij goed gedaan heeft. Complimenten geven, belonen of 'bestraffen' leiden vaak niet tot duurzame verbinding. Deze dag gaan we aan de slag met onderstaande elementen:
 • Leren welke aspecten van feedback concreet kunnen bijdragen aan duurzame verbinding, samenwerking en groei. 
 • Leren hoe je op een verbindende manier kan aangeven wat je zou willen dat de ander verandert.
 • Leren communiceren wat de ander doet wat bijdraagt aan de jouw waarden of de waarden van een organisatie.

Verbinding met de wereld

Dag 9:  Identiteit 
Hoe treed je naar buiten de wereld in? Hoe presenteer je jezelf aan de buitenkant? Durf je los van alle gedachten die je over jezelf hebt en anderen over jou hebben de wereld in te stappen op een manier die simpelweg bij je past. Een manier die in overeenstemming is met waar jij gelukkig van wordt en waar je je prettig bij voelt. Deze dag gaan we een vision board maken. Een visie die past bij jouw identiteit. 
Een vision board is een groot vel papier, waarop je jouw visie kan maken.  Met behulp van tekeningen, teksten etc. Voordat we beginnen doen we een visualisatie waarin je uitgenodigd wordt om jouw droom/visie voor je te gaan zien. 

Dag 10: Sociale Verandering
Deze dag staat in het teken van het oefenen van lastige rollenspellen. Sommige situatie vragen om onze inzet. Daar waar conflicten zijn, maar ook waar sociale veiligheid of verbinding ontbreekt. Op deze plaatsen kan jij het verschil maken. Overal waar mensen in organisaties, scholen of gezinnen samen proberen te werken, maar waar dat niet altijd even gemakkelijk gaat, daar kan jij verandering brengen! Dit kan je doen door middel van geweldloze communicatie. Daarmee kan je leren het goede voorbeeld te zijn. 'Be the change you want to see in the world' zoals Gandhi zei.
Deze dag gaan we dmv rollenspellen oefenen wat we kunnen doen als er geen harmonie/verbinding in onze woon/werk omgeving is. 

Dag 11 en 12: Mediation
Het laatste weekend leer je hoe je in het dagelijks leven (werk, school, thuis) anderen kan ondersteunen bij het voorkomen en oplossen van conflicten. Hierbij maken we gebruik van een 5-stappen model, waardoor je anderen een veilige structuur kan bieden om met conflicten om te gaan. Trainers 
Jort Bijleveld, traint op basis van Geweldloze Communicatie.Investering 

Tussen de€1025,- en  €1475,- (afhankelijk van je inkomen) (betalen in termijnen is mogelijk)

Dit is inclusief:

 • BTW
 • Eten & drinken (lunches en avondeten in de weekenden)
 • Cursusmateriaal (map, hand-outs, readers)
 • Overnachtingen en huur locatie in de twee weekenden.
Wil je je inschrijven of meer informatie, dan kan je het beste  app'en, sms'en of bellen (dan kan ik snel reageren): 

Telefoonnummer: 
06-18814001 (Jort Bijleveld)
Mailen kan ook: post@e4y.nl

groepsaccommodatie in Neerrijnen